luni, iunie 24, 2024
spot_img
AcasăAdministrațieDouă opțiuni pentru a rămâne în țară: Cehia stabilește viitorul refugiaților ucraineni

Două opțiuni pentru a rămâne în țară: Cehia stabilește viitorul refugiaților ucraineni

Ieri, guvernul ceh a adoptat amendamente la proiectul de lege Lex Ukrajina, care definește 2 opțiuni pentru șederea în continuare a refugiaților ucraineni în țară.

Conform proiectului de lege, protecția temporară pentru ucrainenii din Republica Cehă va fi prelungită cu încă un an (până în martie 2026). Procedura de reînnoire a vizei va fi aceeași ca și până acum – mai întâi, înregistrarea electronică, apoi o vizită personală la o filială a Ministerului de Interne. Aceasta va avea loc după anul nou.

După cum s-a anunțat, ucrainenilor li se va oferi un permis de ședere pe termen lung (dlouhodobý pobyt). Permisul va fi eliberat pentru o perioadă de 5 ani.

„Șederea pe termen lung nu înlocuiește protecția temporară, ci oferă o alternativă pentru cei care doresc să locuiască în Republica Cehă pentru o perioadă lungă de timp și îndeplinesc condițiile pe care un străin trebuie să le îndeplinească de obicei pentru a obține un permis de ședere standard”, a declarat vicepremierul Vlastimil Valek.

Condițiile sunt: ședere continuă în Republica Cehă cu protecție temporară timp de 2 ani, pașaport valabil, fără probleme cu legea, loc de muncă și autosuficiență economică (nu beneficiază de ajutor umanitar), domiciliul înregistrat, copiii de vârstă corespunzătoare trebuie să frecventeze școala.

Potrivit lui Valek, refugiații vor putea să verifice dacă îndeplinesc aceste condiții. Oficialul a adăugat că nu va exista o eliberare în masă a permiselor de ședere pe termen lung. Doar câteva zeci de mii de refugiați le vor primi.

Înregistrarea celor care doresc să se mute în rezidență pe termen lung va începe aproximativ la mijlocul anului viitor. Este de remarcat faptul că întreaga familie trebuie să depună o cerere.

Pentru a solicita rezidența permanentă în Republica Cehă, va trebui să fi locuit aici timp de 5 ani. În cazul protecției temporare, un an este considerat ca fiind șase luni.

Proiectul de lege trebuie încă să fie aprobat de parlamentul ceh.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments