Home Diverse Pensiile vor fi recalculate radical pentru ucraineni în câteva zile

Pensiile vor fi recalculate radical pentru ucraineni în câteva zile

0

Începând cu 1 martie, pensiile a aproximativ 10 milioane de persoane din Ucraina vor fi majorate cu 8%. Cei care au în prezent o pensie de 7.500 UAH vor primi o creștere de 600 UAH. Este vorba de o minoritate absolută de ucraineni.

În același timp, potrivit Ministerului Politicii Sociale, creșterea medie a pensiilor va fi de doar 322 UAH. Valoarea indexării a fost calculată pe baza indicatorilor economici oficiali finali pentru 2023: inflație de 5,1%; creșterea salariului mediu din care se plătesc contribuțiile de asigurare – 7%. Acest lucru înseamnă că majorarea pensiilor va fi mai mare decât creșterea prețurilor în 2023.

În 2024, pentru a doua oară consecutiv, vom indexa cele mai mici pensii. Până în 2023, aceste pensii nu au fost supuse indexării. Anterior, pensionarii cu cele mai mici pensii nu primeau, de obicei, o creștere a întregii pensii, ci doar a părții din aceasta calculată conform formulei de asigurare, care este de obicei „absorbită” de alte componente ale plății pensiei, astfel încât nu exista o creștere generală a mărimii pensiei”, a precizat Ministerul Politicii Sociale.

Nivelul mediu preconizat de creștere a pensiei după indexare este de 322 UAH, iar pensia medie în Ucraina va crește de la 5.395 UAH la 5.717 UAH. Potrivit rezoluției, începând cu 1 martie, pensiile vor fi indexate pentru:

9,5 milioane de pensionari „civili” care au dreptul la o pensie pe bază generală

596 de mii de pensionari ai agențiilor de aplicare a legii

97,8 mii de persoane care primesc o pensie de invaliditate cauzată de rănire sau boală ca urmare a dezastrului de la Cernobîl

În plus, începând cu 1 martie, plățile lunare de asigurare vor fi indexate pentru 161,4 mii de victime și persoane care au dreptul la plăți lunare de asigurare în caz de deces al victimei.

Exit mobile version