Home Administrație Premierul Ungariei, Viktor Orbán, în vizită neanunțată la Kiev

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, în vizită neanunțată la Kiev

0

Această vizită este prima după începutul războiului în întregime. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Kiev în dimineața zilei de marți, 2 iulie, pentru a purta discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Informația a fost furnizată de șeful serviciului de presă al lui Orbán, Bertalan Havashi, prin intermediul publicației Magyar Nemzet.

 „Tema centrală a discuțiilor este posibilitatea de a ajunge la pace. Viktor Orbán și Volodimir Zelenski vor discuta, de asemenea, despre problemele actuale ale relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Ucraina”, a declarat el.

Într-un interviu acordat în ajunul vizitei sale, Orbán a anunțat „primii pași” către pace.

S-a menționat că despre viitoarea vizită a lui Orbán la Kiev a informat publicația Financial Times. S-a raportat că el se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu alți oficiali. Orbán și Zelenski intenționează să discute posibilitatea instaurării păcii și problemele curente ale relațiilor bilaterale unguro-ucrainene.

Aceasta este prima vizită a lui Orbán în Ucraina de la începutul războiului în întregime. Ultima sa vizită oficială în Ucraina a avut loc în 2010. În ultimele luni, Ucraina și Ungaria au lucrat la organizarea întâlnirii planificate între Zelenski și Orbán. Liderii Ucrainei și Ungariei s-au întâlnit ultima oară în Argentina, cu ocazia inaugurării președintelui Javier Milea. Zelenski a menționat că a discutat cu Orbán despre dialogul dintre cele două țări și despre aderarea Ucrainei la UE.

 Menționăm că de la începutul invaziei complete a Rusiei în Ucraina, Ungaria a adoptat o poziție controversată. Deși pe 24 februarie Viktor Orbán a condamnat agresiunea Rusiei, el a afirmat imediat că Ungaria nu va implica în niciun fel în război sau nu va acorda ajutor militar Ucrainei. Orbán a promis să furnizeze ajutor umanitar Ucrainei, ajutor care a fost efectiv livrat. De asemenea, Ungaria a deschis granițele pentru refugiații din Ucraina încă de la începutul războiului.

Totuși, în tot acest timp, Budapesta a fost activ împotriva acordării de ajutor militar Kievului și a încercat să blocheze sancțiunile împotriva Rusiei. Politicienii de top din Ungaria au făcut frecvent declarații scandaloase privind „reconcilierea cu Rusia”. În plus, Ungaria se opune aderării Ucrainei la UE în viitorul apropiat.

Exit mobile version