Home Diverse Rapoartele SBU expun o rețea de agenți FSB care pregăteau asasinarea președintelui...

Rapoartele SBU expun o rețea de agenți FSB care pregăteau asasinarea președintelui Zelensky

0

Serviciul de Securitate al Ucrainei a demascat o rețea de agenți ai celui de-al cincilea serviciu al FSB-ului rusesc care pregăteau asasinarea președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy: doi colonei din cadrul Departamentului de Protecție Internă (UDO) au fost reținuți.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al SBU.

 „Contraspionajul și anchetatorii SBU au dejucat planurile FSB de eliminare a președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf a țării”, se arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, planurile urmau să fie puse în aplicare de o rețea de agenți care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei cu ajutorul conducerii Departamentului de Protecție Internă.

Rețeaua, ale cărei activități erau supravegheate de FSB de la Moscova, includea doi colonei ai Departamentului de Protecție a care au ” dezvăluit” informații clasificate către Rusia.

„Da, inamicul dezvolta în mod activ planuri de eliminare a președintelui Volodymyr Zelenskyy. Una dintre sarcinile rețelei de informații a FSB era să găsească autorii printre militarii apropiați de serviciul de securitate al președintelui, care să îl ia ostatic pe șeful statului și apoi să îl ucidă”, a declarat SBU.

Pe lângă Zelenskyy, FSB ar fi plănuit, de asemenea, eliminarea șefului SBU, Vasyl Malyuk, a șefului Serviciului de Informații din Ucraina, Kirill Budanov, și a altor oficiali de rang înalt. De exemplu, eliminarea șefului Serviciului de informații din Ucraina, Kirill Budanov, urma să aibă loc înainte de Paște.

 „Planul inamicului era următorul: mai întâi, agentul recrutat trebuia să supravegheze deplasările persoanei protejate și să transmită informații inamicului.

Coordonatele casei în care se presupunea că se află agentul urmau să fie folosite pentru a lansa un atac cu rachete. Apoi, urmau să-i atace cu o dronă pe cei care rămăseseră la locul atacului. După aceea, rușii plănuiau să lovească cu o altă rachetă, inclusiv pentru a distruge urmele dronei”, se arată în raport.

Potrivit SBU, agentul a fost dotat cu arme de către un colonel al UDO, care a adus personal la Kiev drone FPV, încărcături RPG-7 și mine antipersonal MON-90.

„Au fost efectuate percheziții la domiciliile infractorilor, în timpul cărora au fost găsite și confiscate mijloacele de distrugere relevante, precum și alte dovezi ale activității infracționale”, se arată în comunicat.

Aceștia au primit o notificare de suspiciune în temeiul următoarelor articole din Codul penal al Ucrainei:

ч. 2 din art. 111 (înaltă trădare comisă sub incidența legii marțiale);

ч. 1 al art. 14, partea 2 a art. 258 (pregătirea unui act terorist).

Suspecții au fost reținuți ca măsură de constrângere. Infractorii riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață. Operațiunea s-a desfășurat sub supravegherea Procuraturii Generale.

În noiembrie 2023, președintele Zelenskyy a declarat pentru ziarul britanic The Sun că serviciile speciale ucrainene au împiedicat cel puțin 5-6 atentate la viața sa de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.

Exit mobile version