Home Politic Ungaria vrea să conteste decizia UE privind acordarea de 1,4 miliarde de...

Ungaria vrea să conteste decizia UE privind acordarea de 1,4 miliarde de euro pentru arme Ucrainei

0

” A fost depășită linia roșie „: Ungaria vrea să conteste decizia UE privind acordarea de 1,4 miliarde de euro pentru arme Ucrainei, scrie Adevărul European.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a confirmat că Uniunea Europeană a fost de acord să aloce 1,4 miliarde de euro din activele rusești înghețate pentru sprijin militar Ucrainei și a anunțat intenția Budapestei de a contesta decizia.

El a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă pentru presa maghiară proguvernamentală desfășurată la Luxemburg la 24 iunie, relatează HVG.hu.

Potrivit lui Szijjártó, „UE a depășit o linie roșie” prin utilizarea a 1,4 miliarde de euro din venituri pentru a finanța furnizarea de arme Ucrainei, în timp ce „de fapt, Ungaria nu a dorit acest lucru și ar fi fost necesară o decizie unanimă”.

Diplomatul ungar s-a plâns că „fervoarea militară i-a orbit pe factorii de decizie” din UE și a avertizat că partea ungară explorează deja „posibilitățile legale” de a contesta decizia.

În cele din urmă, Szijjarto a declarat că această decizie reprezintă un risc pe termen lung pentru funcționarea Uniunii Europene.

Anterior a devenit cunoscut faptul că, luni, țările UE au aprobat prima tranșă de până la 1,4 miliarde de euro pentru asistență militară acordată Ucrainei, care va proveni din veniturile din activele rusești înghețate, prin intermediul Fondului de asistență pentru Ucraina (UAF).

Serviciul juridic al Consiliului UE a declarat că Ungaria nu poate opri această finanțare, deoarece s-a abținut de la vot la începutul acestui an în favoarea UAF, iar fondurile nu provin de la contribuabilii UE. În pofida acordului de astăzi, Ungaria continuă să blocheze acordarea unei compensații parțiale de 6,6 miliarde EUR statelor UE pentru armele achiziționate pentru Ucraina.

Exit mobile version