joi, iulie 4, 2024
spot_img
AcasăНовини"Кікімора в косметичці": як волонтери на Закарпатті плетуть маскувальні костюми для військових

„Кікімора в косметичці”: як волонтери на Закарпатті плетуть маскувальні костюми для військових

Закарпатські волонтери отримали запит на 100 маскувальних костюмів для військових, або кікімор, як їх ще називають самі волонтери. Відтак два тижні тому на Мукачівщині стартувала акція „Кікімора в косметичці”.

Кікімора — це спеціальний маскувальний одяг, який використовують солдати. Для його виготовлення використовують стару мішковину, мотузки, джгути, спанбонд

Зоя Туряниця представляє громадське об’єднання „Маскувальна сітка Мукачево”. Каже, два тижні тому волонтери отримали від військових запит на 100 кікімор. Жінка роздала матеріали для плетіння маскувальних костюмів своїм подругам і знайомим.

 „Для кікімори нам потрібна така основа, яку ми закуповуємо в Одесі завдяки донатам. Це бухта на 50 метрів. Розрізаємо її на ширину півтора метра і даємо разом зі смужками. Ми даємо це комплектом і жінки навіть вдома можуть цим займатися”, — розповідає Зоя Туряниця.

Бабуся Зої Ольга Тегзе у свої 88 теж приєдналася до акції й плете маскувальний костюм у себе вдома на терасі.

 „Для нормальної жінки, яка має і їсти приготувати, і сім’ю нагодувати, і прибрати вдома — треба два тижні. Для фанатки, яку сім’я нагодує і сім’я прибере і вона буде лише сидіти і плести — треба десь тиждень”, — додає Зоя Туряниця.

Зараз в роботі 20 маскувальних костюмів. Коли будуть готові — їх відразу відправляють на фронт для нацгвардійців. Окрім кікімор волонтери об’єднання „Маскувальна сітка Мукачево” майже від початку повномасштабного вторгнення плетуть маскувальні накриття.

Об’єднав навколо себе однодумців волонтер Стас Тараканов. Кажуть, за цей час уже виготовили і відправили захисникам 35 тисяч квадратних метрів маскувальних сіток і понад 100 кікімор.

„Стас Тараканов займається тим, щоб закуповувати основу і збирати донати, я займаюся технічною роботою: щоб дати всім вчасно тканину, матеріал, навчити, перевірити якість”, — розповідає Зоя Туряниця.

Волонтери кажуть: попит на маскувальні костюми залишається актуальним. Тому закликають доєднуватися і допомогти виконати запит військових. Охочі приєднатися до плетіння кікімор можуть сконтактувати із волонтерами через сторінку у Facebook.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments