duminică, iunie 23, 2024
spot_img
AcasăDiverseRomânia va finanța pregătirea piloților ucraineni pentru F16

România va finanța pregătirea piloților ucraineni pentru F16

România va finanța pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, care va avea loc la baza aeriană de la Fetești.

Acest lucru este relatat de revista Profit.

Țara va folosi bugetul Ministerului Apărării pentru a acoperi costurile suportate de piloții ucraineni și personalul tehnic de la baza aeriană românească.

În primul rând, se vor acoperi costurile de cazare, hrană, transport, combustibil consumat în timpul antrenamentelor, dotarea cu echipamente speciale și alte bunuri și servicii conexe.

Documentul publicat nu oferă o estimare a costurilor de instruire, dar menționează că nu sunt necesare fonduri suplimentare față de cele deja alocate.

„Având în vedere caracterul sensibil al lucrărilor și serviciilor ce urmează a fi contractate, precum și caracterul confidențial al instruirii personalului ucrainean, nu se poate aplica legislația care reglementează achizițiile publice”, precizează Ministerul român al Apărării în documentul publicat.

În noiembrie 2023, la baza aeriană de la Fetești a fost inaugurat un centru de pregătire F-16, unde, pe lângă piloții ucraineni, vor fi pregătiți și piloți români.

Centrul a fost creat în comun cu alți aliați și cu Lockheed Martin, care este producătorul acestor avioane de luptă americane. Acesta îndeplinește cerințele NATO în materie de pregătire a piloților.

În afară de România, piloții ucraineni sunt instruiți în Statele Unite, Danemarca, Franța și Marea Britanie.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments