duminică, aprilie 28, 2024
spot_img
AcasăКультураВ Ужгороді відзначили 85-ту річницю Карпатської України

В Ужгороді відзначили 85-ту річницю Карпатської України

В Ужгороді 15 березня відзначили 85-ту річницю Карпатської України та 150-річчя з дня народження політичного, культурного, релігійного діяча, президента Карпатської України Августина Волошина.

15 березня 1939 року Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю від Чехословацької Республіки. Августин Волошин став президентом, а Юліан Ревай — прем’єр-міністром. Державною мовою була оголошена Українська, державним прапором — синьо-жовтий стяг, а гімном — „Ще не вмерла Україна”.

Військові, громадськість, представники духовенства та керівництва краю поклали квіти до пам’ятника Августину Волошину на набережній Незалежності. Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх загиблих у боротьбі за свободу та незалежність України.

„Для будь-якого закарпатця, для усього закарпатського краю, я вважаю, це дуже визначна дата. Для нас, для наших предків цей день є сакральним, тому що вони, знаючи, що програють фізичну війну, просто йшли проти багатотисячної армії окупанта. Вони знали, що програють і помруть. Але вони умили кров’ю, нашу рідну закарпатську землю, знаючи й вірячи в те, в тій крові зросте нове покоління, яке продовжить їхню справу”, — розповів учасник заходу Тарас Деяк.

Заслужений академічний Закарпатський народний хор також підготував мистецько-патріотичну акцію „Моя Карпатська Україно!”. Артисти виконали Гімн України та патріотичні й стрілецькі пісні.

„Наші воїни-добровольці, які поклали життя за Україну, за її незалежність, своєю волею, своєю любов’ю до рідного краю, нам, майбутнім поколінням, дали великий приклад. Велика їм шана і гордість за те, що ми українці можемо жити у вільній незалежній країні. Я б хотіла вкотре підкреслити, що сьогодні наші воїни, які стоять на передовій, які захищають територіальну цілісність нашої України, як і сотні років тому, бережуть нашу волю, свободу, нашу гідність. Нехай їм Бог допомагає у цій благородній справі. Україна переможе і кожна дитина, кожен син, кожна донька, повернуться додому”, — поділилася учасниця заходу Наталія Стинич.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments