luni, mai 20, 2024
spot_img
AcasăАдміністраціяЗаконопроект про мобілізацію викликав ажіотаж в українців за кордоном

Законопроект про мобілізацію викликав ажіотаж в українців за кордоном

Новий законопроект про удосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби, який Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради на Різдво, спричинив паніку серед українців за кордоном і змусив їх масово подавати документи на заміну закордонних паспортів та посвідчень водія.

Що сталось?

Пропонований урядом законопроект у разі його ухвалення може дещо ускладнити життя закордонним українцям, які виїхали з рідної країни не зовсім чесними шляхами. Зокрема пропонується внести зміни, згідно з якими військовозобов’язані українці за кордоном зможуть отримати консульські послуги в дипломатичних установах України лише за наявності у них військово-облікових документів – військового квитка чи тимчасового посвідчення військовозобовʼязаного.

Більше того, якщо у громадянина України призовного віку виникне потреба оформити за кордоном внутрішній або закордонний паспорт, то під час воєнного стану зробити це без військово-облікових документів буде неможливо. Ухилянтам також заблокують отримання посвідчення водія.

Законопроект містить й інші норми, які посилюють відповідальність українців за ухилення від військового обліку та військової служби. Утім, якщо ухилянтам, які втекли з України під виглядом волонтерів, за допомогою бебі-боксів, системи «Шлях» або купуючи собі інвалідність байдуже до переслідувань в Україні, то з новими умовами життя за кордоном доведеться рахуватись.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments