luni, mai 20, 2024
spot_img
AcasăDiverseAproape 11.000 de dosare penale suspendate în Ucraina din cauza mobilizării inculpaților

Aproape 11.000 de dosare penale suspendate în Ucraina din cauza mobilizării inculpaților

Ucraina a suspendat examinarea a 11.000 de cauze penale din cauza mobilizării voluntare a suspecților. Acest lucru se afirmă într-o investigație realizată de NGL.media pe baza unei analize a registrului instanțelor de judecată pentru perioada 2022-2024.

Potrivit articolului, posibilitatea de a suspenda ancheta preliminară din cauza mobilizării este explicată în articolul 335 din Codul de procedură penală al Ucrainei, care prevede că, în cazul în care inculpatul „a fost chemat la serviciul militar în timpul mobilizării pentru o perioadă specială, instanța suspendă procesul unui astfel de inculpat… până la eliberarea din serviciul militar”.

O analiză a cazurilor suspendate arată că acestea sunt legate în principal de furt, droguri, accidente rutiere mortale și mită.

Jurnaliștii au analizat 400 de cazuri selectate la întâmplare și au constatat că aproximativ o sută de inculpați (25%) din aceste cazuri au comis presupusele infracțiuni în timp ce se aflau încadrați în armată. Dintre cazurile rămase, în 95% din cazuri, instanțele au întrerupt procedurile după ce acuzații au fost mobilizați. Doar în 5% din cazuri instanța a refuzat să facă acest lucru.

„Desigur, nu se poate afirma fără echivoc că toți inculpații care s-au mobilizat încearcă să tergiverseze procesul. Pentru unii dintre ei, ar putea fi o dorință absolut firească. Cu toate acestea, studiind unele dintre cazuri, există suspiciuni rezonabile că soldații nou recrutați se sustrag în acest fel de la pedeapsă”, scriu jurnaliștii.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments