miercuri, mai 8, 2024
spot_img
AcasăDiverseTranscarpatianul Ivan Danațko este suspectat de incitare la ură etnică

Transcarpatianul Ivan Danațko este suspectat de incitare la ură etnică

Transcarpatianul Ivan Danatțo a primit o notificare de suspiciune de incitare la ură împotriva poporului evreu.

În Transcarpatia, ofițerii de aplicare a legii îl suspectează pe un locuitor al satului Antalovți, raionul Ujgorod, de incitare la ură etnică. Într-o conversație telefonică cu Suspilne, Ivan Danațko a confirmat că este vorba despre el.

Potrivit Wandei Milo, purtătoare de cuvânt a Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiuneaTranscarpatia, suspectul i-a amenințat în mod public pe adepții mișcării hasidice. El a declarat acest lucru în postările de pe paginile sale de Facebook și TikTok.

„În conținutul distructiv, bărbatul și-a ‘justificat’ ura față de reprezentanții comunității evreiești și a vorbit, de asemenea, despre ‘modalități’ de a-i abuza fizic”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Transcarpatianul este deja suspect în dosarul de justificare a agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. El a fost denunțat în martie 2023. La acel moment, instanța nu a impus o măsură de constrângere sub formă de detenție.

„Prin declarațiile sale provocatoare, bărbatul a încercat să destabilizeze situația internă din regiunea de frontieră și să deterioreze în mod artificial imaginea Ucrainei pe arena internațională. Examinarea inițiată de Serviciul de Securitate a confirmat faptele de natură penală ale transcarpatianului”, a declarat Wanda Milo.

Bărbatul a primit o notificare de suspiciune în temeiul art. 161 din Codul penal al Ucrainei. El riscă o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

 Într-un comentariu telefonic pentru Suspilne, Ivan Danatsko a declarat: Nu sunt de acord cu acuzația de incitare la ură împotriva poporului evreu și de umilire a acestuia pe baza convingerilor religioase și nu îmi recunosc vina. Am deja avocați și mă voi apăra în instanță”.

Ce se știe despre Ivan Danațko

La 14 mai 2021, poliția a deschis o procedură penală împotriva lui Ivan Danațko pentru incendiere intenționată. Potrivit  purtătoarei de cuvânt a Poliției Naționale din Transcarpatia, bărbatul a dat foc în mod deliberat mașinii sale. Ivan Danațko a negat acuzațiile de incendiere: „Conduceam și de la energia negativă mașină a luat foc…”, a declarat atunci bărbatul pentru Suspilne.

Tot în martie 2023, SBU i-a transmis Transcarpatianului o notificare de suspiciune de justificare a agresiunii armate a Rusiei și de răspândire a propagandei. Într-un comentariu pentru Suspilne, Ivan Danatțko a declarat că nu este de acord cu acuzația de justificare a agresiunii rusești, dar nu și-a retras cuvintele din publicațiile de pe propria pagină de socializare.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments