joi, mai 2, 2024
spot_img
AcasăBuna vecinatate RO-UAAcțiune de comemorare a ucrainenilor, în zona montană Repedea

Acțiune de comemorare a ucrainenilor, în zona montană Repedea

O acțiune în memoria ucrainenilor care și-au găsit sfârșitul în Munții Maramureșului, încercând să scape de o moarte sigură în război, va avea loc sâmbătă, 27 ianuarie, în zona montană a localității Repedea, în locul numit Runea.

𝐂𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐞 𝐥𝐚 𝐬𝐥𝐮𝐣𝐛𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐫𝐞, 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐬𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟎.𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐇𝐮𝐭̦𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐞𝐩𝐞𝐝𝐞𝐚.

Participarea va fi condiționată de existența unui echipament de iarnă, specific pentru drumeții pe munte, pentru că zăpadă măsoară peste 30 centimetri.

Grupul va urca la cătunul Plai, una dintre cele mai izolate așezări ale României, și va continua pe Linia Arpad, realizată în timpul celui De-al Doilea Război Mondial cu scopul fortificării graniței Transcarpatiei.

Comemorarea va fi oficiată în aer liber, la circa 1.5000 metri altitudine, de preoți ortodocși ai Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și ai Protopopiatului Ortodox Ucrainean. Ghid al grupului va fi Vasile Popovici, președinte al Fundației Uniunea Huțulilor și un bun cunoscător al locurilor, iar o echipă specializată de la Serviciul de Ajutor Maltez va însoți participanții pe tot traseul.

Inițiativa aparține Asociației ASSOC, Serviciului de Ajutor Maltez și Fundației Uniunea Huțulilor, organizații care au fost implicate încă de la început în gestionarea crizei refugiaților ucraineni și le-au oferit ajutor persoanelor care au fugit din Ucraina din cauza războiului.

Acțiunea de comemorare de sâmbătă se încadrează, de asemenea, în intervențiile de suport, pentru că slujba de pomenire are scopul de a ajuta sufletele celor care au murit vrând să scape de război să își găsească liniștea.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments