luni, mai 6, 2024
spot_img
AcasăAdministrațieAmbasadorul în UE numește trei alternative dacă Ungaria blochează 50 de miliarde...

Ambasadorul în UE numește trei alternative dacă Ungaria blochează 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană, Vsevolod Chentsov, consideră că Bruxelles-ul va putea conveni asupra asistenței financiare pentru Kiev chiar dacă Ungaria va bloca un program de 50 de miliarde de euro pe patru ani.

Potrivit Yevropeiska Pravda, el a făcut această afirmație într-un interviu acordat Forbes Ucraina.

Chentsov a explicat că există „opțiuni alternative” pentru acordarea de sprijin financiar Ucrainei în cazul blocării Facilității pentru Ucraina.

„Opțiunea A – se propune crearea unui fond pentru Ucraina, care va funcționa timp de patru ani în cadrul bugetului UE. Opțiunea B este un fond extrabugetar la care statele membre ale UE pot aduce contribuții. De asemenea, Comisia Europeană poate împrumuta ajutor sub garanția sa, asistența macrofinanciară este un împrumut periodic de la Comisia Europeană sub garanție”, a adăugat el.

Ungaria spune că acordul cu UE privind ajutorul acordat Ucrainei este încă departe de a fi realizat.

Diplomatul ucrainean a precizat că opțiunea A este preferată deoarece este „mai ieftină și mai convenabilă”, astfel că el consideră că această opțiune este cea mai probabilă în cazul unui veto al Budapestei.

Recent, reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord parțial cu privire la o decizie care ar trebui să deblocheze plata a 50 de miliarde de euro către Ucraina în următorii patru ani.

Ungaria declarase anterior că ar putea ridica dreptul de veto asupra acestui pachet de ajutor, cu condiția ca finanțarea să fie revizuită anual. Și, potrivit presei, Comisia Europeană este pregătită să accepte unele dintre cererile Budapestei.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments