duminică, mai 19, 2024
spot_img
AcasăDiverseCererea de examinare ADN și numărul de fraudatori au crescut în regiunea...

Cererea de examinare ADN și numărul de fraudatori au crescut în regiunea Zakarpattia în timpul războiului

Laboratorul Centrului de cercetare științifică criminalistică din Transcarpatia al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei efectuează examinări ADN începând cu luna octombrie 2022. 40% dintre acestea sunt cereri de identificare a unei persoane declarate dispărute.

Potrivit Suspilne Ujgorod, Centrul de cercetare științifică criminalistică din Transcarpatia al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei efectuează peste 40 de tipuri de examinări. Printre acestea se numără și testele ADN.

„Sarcinile principale ale laboratorului de cercetare genetică moleculară sunt identificarea unei persoane prin urmele de origine biologică găsite în timpul inspecției locului faptelor grave (crimă, viol), precum și stabilirea rudeniei în vederea identificării cadavrelor neidentificate și a stabilirii maternității și paternității”, spune Lina Dolhushyna, șefa Departamentului de cercetare și evidență biologică.

„O sarcină presantă în prezent este identificarea persoanelor neidentificate, și anume a persoanelor care au fost ucise în timpul comiterii crimelor de război și a persoanelor care au fost luate prizoniere. Pentru a găsi astfel de persoane, se prelevează probe de la rudele lor, iar aceste probe sunt trimise la noi pentru cercetare. 40% din volumul total de materiale pe care le primim pentru cercetare sunt examinări medico-legale în acest domeniu: persoane dispărute”, adaugă Lina Dolgushyna. Datele obținute în urma testelor ADN efectuate de acest laborator și de laboratoare similare sunt introduse în Baza națională de date centrală de evidență a trăsăturilor genetice umane. Informațiile despre potrivirile identificate sunt trimise Poliției Naționale pentru verificarea și identificarea ulterioară a persoanei. Din octombrie 2022, experții criminaliști au efectuat deja aproximativ 2.000 de examinări și au examinat 4.000 de obiecte.

Un alt domeniu de activitate pentru experții criminaliști din Transcarpatia, care a înregistrat o creștere a cererii în timpul războiului, este securitatea cibernetică, spune Mykola Sabov, expert criminalist principal în sectorul de cercetare în domeniul informaticii și telecomunicațiilor.

„În primul trimestru, am primit peste 50 de investigații. O treime dintre ele au fost legate de activități frauduloase și de criminalitate cibernetică. Centrele de apeluri. Acesta este un adevărat flagel. În ultimii doi ani, fiecare a treia examinare este un fel de crimă cibernetică. Acestea sunt legate de activitatea unor întregi centre de apeluri sau sunt atacuri țintite, când o persoană stă undeva și atacă sau sună anumite persoane, de exemplu, când oamenii sunt „înșelați” de bani pe OLX”, spune Mykola Sabov.

În plus, acest centru oferă servicii de expertiză a mașinilor. Cu toate acestea, sunt tot mai puține persoane dispuse să facă acest lucru, spune Tetiana Horvat, șefa sectorului de expertiză criminalistică a vehiculelor și a documentelor de înmatriculare care le însoțesc. La 15 iunie 2023, Cabinetul de Miniștri a anulat rezoluția, iar acum nu mai este necesară o expertiză la reînmatricularea unui vehicul. Doar cu excepția mașinilor uzate importate din străinătate pentru prima dată.

Timp de trei luni, în regiunea Transcarpatia  au fost efectuate peste 3.000 de examinări auto, spune Tetyana Horvat. Anterior, în aceeași perioadă au fost inspectate până la 10.000 de mașini.

„În fiecare an, în regiunea Transcarpatia, la reînmatricularea vehiculelor, se înregistrează tot mai multe cazuri de modificări ale numerelor de identificare, ale caroseriilor, ale șasiurilor, ale motoarelor și ale documentelor de înmatriculare care însoțesc vehiculul. De asemenea, a crescut numărul de mașini importate din străinătate pentru nevoile personalului nostru militar. Prin urmare, riscurile de a cumpăra o așa-numită mașină gri rămân ridicate. De aceea, recomandăm efectuarea unei expertize a autovehiculului pentru public și aceasta rămâne foarte relevantă”, spune Tetyana Horvat.

În total, serviciul de expertiză al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina dispune de 24 de complexe administrative și laboratoare în care se desfășoară cercetări specializate.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments