marți, mai 21, 2024
spot_img
AcasăDiversePovestea lui Andriy, un soldat din Brigada 128: "Lupt pentru soția mea și...

Povestea lui Andriy, un soldat din Brigada 128: „Lupt pentru soția mea și viitorul meu copil”

Andriy este soldat în cadrul Brigăzii 128 de asalt montan separat din regiunea Transcarpatia. El este originar din regiunea Sumy. Soldatul locuia la 30 de kilometri de granița cu Rusia. În primele ore ale războiului pe scară largă, o coloană mare de vehicule rusești a intrat în satul natal al lui Andriy. Avea 18 ani la acea vreme.

Soldatul și prietenii săi au plecat spre Transcarpatia Mai târziu, au mers la înregistrarea militară și s-au înrolat în Brigada 128. Andrii s-a căsătorit în timpul unui război în toată regula, în ciuda comoției pe care a primit-o cu trei zile înainte de nuntă, în timpul unei misiuni de luptă.

Povestea soldatului a fost împărtășită pe pagina de Facebook a Legiunii Transcarpatice.

„Am mers împreună cu prietenii mei. Era clar că începuse un război adevărat, am văzut coloane rusești în satul meu natal. Am decis, ca și alți băieți, că trebuie să lupt. Pe atunci, nu m-am gândit deloc la vârsta mea, că nu eram supus mobilizării. La biroul de înrolare militară, o femeie înregistra recruții. S-a uitat la pașaportul meu și a spus: „Ai 18 ani, unde te duci?”. „Băieții sunt în Forțele Armate, iar eu o să mă întorc? Înscrieți-mă și pe mine – suntem cu toții împreună”. S-a uitat la mine de parcă aș fi fost nebun, dar m-a înscris. Așa am ajuns în brigada 128 separată de asalt montanTranscarpatia povestește Andriy.

Toți cei șapte băieți au cerut să se alăture aceleiași unități și au fost repartizați la un batalion care îndeplinește sarcini în principal în spatele frontului, la câteva zeci de kilometri de linia frontului.

Cu toate acestea, când s-a raportat că o unitate de vehicule aeriene fără pilot la bord nou creată căuta luptători, toți băieții s-au transferat acolo. Andriy și-a însușit lucrul cu dronele și a început să meargă în misiuni de luptă.

„Prietena mea mă aștepta acasă și am decis să ne căsătorim și chiar am planificat o dată anume – în timpul următoarei mele vacanțe. Cu toate acestea, o misiune de luptă cu trei zile înainte de vacanță aproape că a stricat totul. Am lucrat cu inamicul. Și am auzit drone FPV inamice care se apropiau de noi pentru o aterizare. Una dintre ele a explodat undeva în lateral, iar cealaltă la fel. Apoi am auzit unul  zburând foarte aproape, chiar spre noi. Iar noi eram departe de adăpost, într-un adăpost simplu, departe de adăpost. Drona a explodat la câțiva metri distanță. Ne-am repezit la adăpost și imediat ce am ajuns acolo, au început focurile de mortier și de tun de artilerie”, spune Andriy.

El și camarazii săi au supraviețuit, dar au suferit contuzii. După ce au părăsit poziția de luptă, au fost duși la spital și au vrut să-i spitașlizeze i timp de o săptămână.

„Dar eu am cerut o zi liberă. ‘Am un motiv întemeiat – mă căsătoresc’, am spus. Și m-au lăsat să plec…”, a spus soldatul.

Câteva zile mai târziu, Andriy s-a dus acasă și s-a căsătorit. După concediu, el s-a întors în unitatea sa și continuă să meargă în misiuni de luptă.

„Înțeleg că sunt tânăr și sunt conștient de situația în care mă aflu. Dar războiul nu m-a descurajat să mă căsătoresc – dimpotrivă, m-a încurajat. Nu se știe dacă și când mă voi întoarce acasă. De aceea, trebuie să îmi îndeplinesc visele cât încă mai am ocazia. Să-mi întemeiez o familie, să devin tată… Trebuie să profiți de ocazie, pentru că s-ar putea ca toate visele tale să se risipească. Dar eu sunt un optimist! Lupt pentru soția mea și viitorul meu copil. Vreau ca ei să poată sta acasă și să nu devină refugiați, pentru ca nimeni să nu le spună cum să trăiască…”, a adăugat soldatul.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments