marți, aprilie 30, 2024
spot_img
AcasăDiverseCaiac SMile, premiul de excelență pentru bune practici în susținerea turismului incluziv...

Caiac SMile, premiul de excelență pentru bune practici în susținerea turismului incluziv de către Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Implicarea asociației Caiac SMile din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități a fost recompensată de Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului cu un premiu de bune practici în domeniu. În cadrul aceluiași eveniment, care a avut loc pe 10 aprilie, la sediul ministerului, au mai fost recompensate și alte asociații și ONG-uri din România pentru contribuția adusă promovării destinației turistice România în anul 2023.

”Pentru mine, acest premiu este o recunoaștere a faptului că suntem pe drumul cel bun, că ceea ce facem noi pentru promovarea turismului din România și a sportului pentru persoanele cu dizabilități este văzut și auzit, are un impact, schimbă destine. Până acum câțiva ani, era ceva de neconceput ca oamenii cu dizabilități să facă sport în orașele lor. De mers la schi într-un dintre stațiuni nici nu se putea pune problema. Acum, toate aceste lucruri sunt posibile. Eu și colegii mei vom continua pe acest drum”, declară Ionuț Stancovici, președintele Asociației caiac SMile.

Am lansat împreună cu partenerii de la Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii „Carta Albă a Turismului din România”. Este o cercetare care prezintă principalele caracteristici și oportunități ale sectorului și, totodată, evidențiază cele mai eficiente strategii de promovare a destinației, luând în considerare tendințele actuale și particularitățile piețelor țintă. Această analiză va fi baza politicilor publice pe care le generăm și a instrumentelor de promovare a turismului românesc (…) Sunt convins că printr-o strânsă colaborare în parteneriat public-privat vom putea scrie împreună povestea de succes a turismului românesc”, afirmă Ștefan Radu Oprea pe pagina sa de Facebook

Accesibilizarea plajelor de la Marea Neagră, următorul proiect al celor de la Caiac SMile

Pornind de la interesul crescut pe care l-a manifestat societatea pentru proiectul de accesibilizare a lacurilor, reprezentanții asociației din Satu Mare își propun să accesibilizeze și plajele de la Marea Neagră pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât turiștii, români și străini deopotrivă, să se poată deplasa pe nisip și să intre în apa mării folosind scaune special adaptate, dar și folosind stand up paddle adaptate. În acest sens, antrenorii și voluntarii vor fi prezenți o lună pe litoralul românesc, în această vară. Acest nou proiect se va desfășura în colaborare cu Ministerul Turismului.

Caiac SMile, asociația care își propune să accesibilizeze sportul pentru persoane cu dizabilități

De la înființarea sa, în anul 2018, Asociația Caiac SMile și-a propus să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități la sportul de masă, indiferent de anotimp, și să accesibilizeze pârtii și lacuri astfel încât oamenii cu nevoi speciale să poată schia sau să poată vâsli din caiac.

Programul ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, demarat în anul 2022, prin intermediul căruia persoanele cu dizabilități au fost încurajate să experimenteze vâslitul din caiac, pe lac, s-a extins la nivel național și a devenit motorul următorului proiect ambițios al asociației: acela de a accesibiliza toate lacurile din România pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor avea ocazia să încerce, ca sport de agrement, paracanoe, cu dispozitive special adaptate pentru fiecare tip de dizabilitate în parte.

”Caiacul este un sport care poate fi practicat de oricine. Am avut beneficiari care au fost alături de noi an de an și care au ajuns să vâslească singuri din caiac. Suntem foarte mândri de ei, de tot ce au reușit și de ce au demonstrat tuturor. Una dintre nevoile primare ale oamenilor este apartenența la o comunitate în care să se simtă protejați, susținuți și încurajați astfel încât să se poată dezvolta armonios din toate punctele de vedere. Ne dorim să ajutăm la reclădirea încrederii în forțele proprii prin susținerea sentimentului de implicare activă și apartenență la societate”, spune Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

În ceea ce privește sporturile de iarnă, asociația Caiac SMile a reușit dotarea principalelor 10 pârtii din România cu monoschiuri – dispozitive speciale pentru persoanele cu dizabilități, dar și instruirea monitorilor de schi din stațiunile respective pentru a manevra aceste dispozitive și a-i ajuta pe cei care doresc să schieze.

Am reușit să achiziționăm 13 monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități, mult peste ținta pe care ne-am stabilit-o la începutul drumului, când ne-am propus să dotăm pârtiile cu 10 astfel de dispozitive. Scopul nostru este să oferim șansa cât mai multor oameni speciali să se bucure de sport și să demontăm prejudecata conform căreia oamenii cu dizabilități nu pot face sport. Sigur că pot! Am demonstrat acest lucru de-a lungul anilor”, adaugă Ionut Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

Despre Caiac SMile

Asociația „ Club Sportiv Caiac Smile ” este o asociație înființată în anul 2018 cu sfera de activitate în domeniul sportului. Pe lângă promovarea caiacului la nivel de sport de performanță, misiunea noastră este de a îmbunătății calitatea vieții membrilor comunității aflați în dificultate prin implicarea activă în proiecte sociale.

Egalitatea de șanse și respectarea drepturilor omului sunt doar două dintre valorile pe baza cărora s-a fondat Asociația Caiac SMile. Proiectele sociale, precum accesibilizarea lacurilor și pârtiilor din România pentru persoanele cu dizabilități, au luat naștere tocmai din dorința reprezentanților asociației de a promova aceste valori și de a sublinia beneficiile pe care sportul și terapia prin mișcare le au în rândul persoanelor defavorizate.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments