luni, mai 6, 2024
spot_img
AcasăDiverseLubinets: Ucraina a predat Qatarului o listă cu numele a 561 de...

Lubinets: Ucraina a predat Qatarului o listă cu numele a 561 de copii care au fost duși în Rusia

Ucraina a predat Qatarului o listă cu numele a 561 de copii ucraineni luați ilegal de ocupanții ruși. Partea rusă deține deja această listă.

Acest lucru a fost anunțat joi, 25 aprilie, de comisarul pentru drepturile omului din Rada Supremă, Dmytro Lubineț, în urma a două zile de discuții în Qatar.

Lubinets a subliniat că negocierile privind returnarea copiilor ucraineni se desfășoară cu medierea Qatarului și că nu au existat negocieri directe între Ucraina și Rusia.

Comentând rezultatele discuțiilor din Qatar, Lubinets a precizat că, pe lângă trimiterea listei, se așteaptă acum ca un grup de copii ucraineni să se întoarcă acasă.

De asemenea, s-a discutat despre întoarcerea așa-numiților copii supranumiți „cu statut”: orfani și copii lipsiți de îngrijire părintească.

„Am subliniat că, din punct de vedere legal, nu există nicio diferență între părinții biologici și părinții adoptivi sau tutorii oficiali. Prin urmare, Federația Rusă este obligată să returneze copiii, indiferent de statutul lor”, a explicat ombudsmanul.

Potrivit acestuia, Qatarul a fost de acord să accepte prima listă de orfani și copii privați de îngrijire părintească și să lucreze la problema returnării lor în Ucraina. Lubinets a precizat că ar putea exista peste 3.600 de astfel de copii.

În plus, Lubinets a declarat că Qatar a fost de acord să participe la negocierile cu Rusia privind returnarea civililor reținuți ilegal de Rusia.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments