joi, mai 9, 2024
spot_img
AcasăCulturăO mini-sculptură a regizorului de film Serhiy Parajanov va fi instalată la...

O mini-sculptură a regizorului de film Serhiy Parajanov va fi instalată la Ujgorod

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea regizorului de film Serhiy Parajanov, un armean care a regizat unul dintre principalele filme ale cinematografiei ucrainene, „Umbrele strămoșilor uitați”. Acesta este un film care se află pe primul loc în TOP 100 cele mai bune filme din Ucraina.

Pentru activitatea sa de creație, Serghei Parajanov a fost distins cu titlul de Artist al Poporului din Ucraina și cu Premiul Taras Șevcenko.”Sunt un armean care s-a născut la Tbilisi și a fost închis în Rusia pentru naționalism ucrainean”. În 1988, Serhiy Parajanov a acordat ultimul său interviu în limba ucraineană, în care a spus, în special: „Nu putem permite să vină timpul când nu va mai exista niciun cuvânt sau cântec ucrainean, nici soarele  sau floarea-soarelui ucrainean!”, a scris artistul despre el însuși.

UNESCO a adăugat anul 2024 în calendarul său ca fiind anul lui Parajanov, iar Rada Verhovna a Ucrainei a decis să comemoreze la nivel de stat cea de-a 100-a aniversare a lui Parajanov.

Sculptura va fi instalată lângă Teatrul Dramatic Transcarpatic care poartă numele fraților Șerehiy, lângă semnul memorial armean Hachkarr.

Dezvelirea mini-sculpturii lui Serghei Parajanov va avea loc joi, 11 aprilie, la ora 11.00.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments