marți, aprilie 30, 2024
spot_img
AcasăAdministrațiePovestea medicului de luptă Halyna Kenez:

Povestea medicului de luptă Halyna Kenez:

Halyna Kenez este medic de luptă senior în cadrul companiei de securitate a Centrului Teritorial Transcarpatic de Recrutare și Sprijin Social. A absolvit Școala de Medicină din Beregovo și a lucrat în spitalul orașului.

Din 2002 până în 2006, a servit în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei. În timpul serviciului, a obținut o diplomă în drept și, ulterior, a lucrat în domeniul aplicării legii. Halyna a fost prima femeie din Transcarpatia care a luat parte la ATO ca parte a unei unități combinate de aplicare a legii.

Povestea medicului de luptă senior a fost relatată de serviciul de presă al  Centrului Teritorial Transcarpatic de Recrutare și Sprijin Social.

Potrivit lui Halyna Kenez, ea a avut întotdeauna dorința de a ajuta oamenii, fie în medicină, fie în poliție.

„Când a izbucnit războiul în 2014, a apărut problema formării unităților consolidate în est și era nevoie de medici. Am întrebat despre această oportunitate la formațiune. A doua zi mi s-a spus că fac parte din unitate. Am trecut prin instruire și am plecat. Habar nu aveam unde mergeam până când am văzut primele case distruse. A fost inconfortabil, dar nu mi-a fost frică. În a doua zi, când eram deja la pozițiile noastre și a avut loc primul atac cu explozive, mi-a trecut un gând prin minte: „Nimeni nu te-a trimis aici, ai decis singură să vii aici”. Apoi am fost atacați cu diferite arme și muniții.l. Eram în Artemivsk, care a revenit la toponimicul  Bahmut, apoi Debaltseve, Chasiv Yar. În orașe care, din păcate, nu mai există”, a spus ea.

Halyna Kenez spune că primele minute după o accidentare sunt foarte importante.

„Un medic trebuie să fie calm pentru a-și face treaba fără să se gândească la ce se va întâmpla în continuare. Trebuie să lucrezi rapid. Primele minute după o rănire  sunt extrem de importante. Dacă totul este făcut corect, înseamnă că o viață este salvată. Timpul joacă un rol important. În comparație cu viața civilă, unde totul este planificat, chiar și în timpul unei intervenții chirurgicale, totul decurge conform planului, aici nu ai un plan clar și viața unei persoane depinde de decizia ta”, a spus soldatul.

Halyna explică în ce constă munca ei de medic de luptă în cadrul companiei de securitate a Centrului Teritorial de recrutare și asistență socială: „În 2022, prima sarcină a fost să îi învăț pe băieții și fetele tinere cum să acorde primul ajutor în mod corespunzător, în special pentru ei înșiși. Știi, erau diferiți tipi. Unii dintre ei spuneau: „Știu asta”, „Am văzut asta”, „Nu e nimic complicat”. Și au fost și cei care au venit la mine și mi-au spus: „Mai arată-mi o dată! Este bine? Este corect? Ați respectat termenul limită?”. Și când Zhenya Melechynskyi din unitatea  noastră a murit. Îmi amintesc că mă urmărea tot timpul: „Vezi dacă e bine, arată-mi cum se aplică pe braț, arată-mi cum se aplică pe șold, cum se face acest autocolant, ce ar trebui să mai fie acolo, totul este în trusa de prim ajutor?”. Am spus: „Zhenia, tu ai totul și știi cum să faci totul. Poți să devii instructor și să înveți oamenii!”. Și când am auzit că a murit… Cum a murit cineva care putea salva alte vieți și care era cel mai bun dintre cei mai buni în materie de pregătire?”.

Potrivit femeii, atunci când băieții se întorc de pe linia frontului, este foarte dificil să comunici cu ei, dar este necesar.

„Uneori, o persoană este stresată sau îngrijorată de ceva, iar după ce vorbim, bem o cafea, se simte mai bine.

Uneori mergem și discutăm la 2 dimineața. Nici măcar nu avem un subiect anume. Când comunici cu o persoană, ea simte un fel de vibrație pozitivă din partea ta, iar apoi, când tu însuți treci prin aceste emoții, prin această poveste, uneori e atât de incontrolabil de înfricoșător. Încerci să retrăiești aceste povești le arăți, că îă compătimești. Un alt lucru este că trebuie să-i învățăm cum să trăiască și să facă față acestor emoții, și niciodată să nu regrete. Ei sunt niște eroi”, spune Halyna Kenez

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments