sâmbătă, mai 4, 2024
spot_img
AcasăDiversePensiile vor fi recalculate radical pentru ucraineni în câteva zile

Pensiile vor fi recalculate radical pentru ucraineni în câteva zile

Începând cu 1 martie, pensiile a aproximativ 10 milioane de persoane din Ucraina vor fi majorate cu 8%. Cei care au în prezent o pensie de 7.500 UAH vor primi o creștere de 600 UAH. Este vorba de o minoritate absolută de ucraineni.

În același timp, potrivit Ministerului Politicii Sociale, creșterea medie a pensiilor va fi de doar 322 UAH. Valoarea indexării a fost calculată pe baza indicatorilor economici oficiali finali pentru 2023: inflație de 5,1%; creșterea salariului mediu din care se plătesc contribuțiile de asigurare – 7%. Acest lucru înseamnă că majorarea pensiilor va fi mai mare decât creșterea prețurilor în 2023.

În 2024, pentru a doua oară consecutiv, vom indexa cele mai mici pensii. Până în 2023, aceste pensii nu au fost supuse indexării. Anterior, pensionarii cu cele mai mici pensii nu primeau, de obicei, o creștere a întregii pensii, ci doar a părții din aceasta calculată conform formulei de asigurare, care este de obicei „absorbită” de alte componente ale plății pensiei, astfel încât nu exista o creștere generală a mărimii pensiei”, a precizat Ministerul Politicii Sociale.

Nivelul mediu preconizat de creștere a pensiei după indexare este de 322 UAH, iar pensia medie în Ucraina va crește de la 5.395 UAH la 5.717 UAH. Potrivit rezoluției, începând cu 1 martie, pensiile vor fi indexate pentru:

9,5 milioane de pensionari „civili” care au dreptul la o pensie pe bază generală

596 de mii de pensionari ai agențiilor de aplicare a legii

97,8 mii de persoane care primesc o pensie de invaliditate cauzată de rănire sau boală ca urmare a dezastrului de la Cernobîl

În plus, începând cu 1 martie, plățile lunare de asigurare vor fi indexate pentru 161,4 mii de victime și persoane care au dreptul la plăți lunare de asigurare în caz de deces al victimei.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments