duminică, aprilie 28, 2024
spot_img
AcasăAdministrațieCum întoarce Ucraina învățământul maghiar pentru aderarea la UE

Cum întoarce Ucraina învățământul maghiar pentru aderarea la UE

Săptămâna aceasta, parlamentul ucrainean urmează să modifice legislația privind drepturile minorităților naționaleб іскшу ИИСю Acest lucru a fost cerut de Ungaria de mai mulți ani și recomandat de Comisia de la Veneția. Aceștia consideră că aceste drepturi, în special dreptul la educație în limba maternă, sunt în

Săptămâna aceasta, parlamentul ucrainean urmează să modifice legislația privind drepturile minorităților naționaleб іскшу ИИСю Acest lucru a fost cerut de Ungaria de mai mulți ani și recomandat de Comisia de la Veneția. Aceștia consideră că aceste drepturi, în special dreptul la educație în limba maternă, sunt în prezent restricționate.

Acest lucru va determina începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, care va fi decisă la 14-15 decembrie. Comisia Europeană a cerut în mod clar ca normele privind minoritățile naționale să fie modificate.

Maghiarilor li se pot garanta, de fapt, aceleași drepturi în domeniul educației pe care le aveau acum șase ani. Autoritățile nu intenționează să readucă limba rusă în școli și în viața culturală.

Parlamentul va examina un nou pachet de amendamente la legile privind limba, educația, minoritățile naționale și mass-media, pregătit de Cabinetul de Miniștri după consultări cu reprezentanții minorităților naționale.

Guvernul cere ca această chestiune să nu fie redusă la un conflict cu Ungaria și cu premierul Viktor Orban pe tema limbii, fiind vorba de unificarea treptată a legislației ucrainene cu cea europeană.

Revendicări privind legislația ucraineană referitoare la minoritățile naționale au fost formulate de ani de zile, și nu doar de Ungaria

Cu toate acestea, Kievul se confruntă acum cu o problemă serioasă: cum să evite depășirea „liniilor roșii” în protejarea limbii de stat și, în același timp, să îndeplinească cerințele Comisiei Europene.

Dar unii parlamentari din opoziție, care au elaborat legi pentru a proteja limba de stat, spun că multe dintre modificările propuse de guvern sunt inacceptabile și absurde.

Cu toate acestea, interlocutorii BBC Ucraina din Rada din toate taberele indică faptul că, de dragul aderării la UE, majoritatea deputaților vor susține modificările propuse de guvern.

Care este esența conflictului?

Conflictul privind utilizarea limbilor minorităților naționale durează de când președinția lui Petro Poroșenko a adoptat legi menite să protejeze ucraineana ca limbă de stat.

Una dintre aceste legi a fost legea privind educația, care prevedea trecerea treptată a tuturor școlilor secundare la predarea în limba ucraineană. După anexarea Crimeei de către Rusia și ocuparea de către aceasta a unei părți din Donbas, autoritățile ucrainene au considerat că adoptarea unei astfel de legi este importantă în primul rând pentru de-rusificarea țării.

Cu toate acestea, această campanie a întâmpinat probleme cu minoritățile maghiare și, într-o oarecare măsură, românești numeroase din vestul Ucrainei.

La acea vreme, potrivit Ministerului Educației din Ucraina, 734 de școli (din aproape 14.000) predau în limbile minorităților, iar 581 dintre acestea erau școli de limbă rusă. Existau aproximativ același număr de școli românești și maghiare – câte 70 fiecare.

Legea stipula că toate școlile secundare vor trece la limba de predare de stat la trei ani de la adoptarea ei, adică din septembrie 2020. Iar limbile minorităților naționale ar urma să devină o materie separată. Rusia și Ungaria au fost cele mai vehemente voci care au protestat împotriva acestei legi. România, Polonia, Republica Moldova, Bulgaria și Grecia s-au opus mai puțin.

Kremlinul a calificat legea drept „o continuare a politicii guvernului în problema limbilor, care a fost cauza conflictului din estul Ucrainei”.

Guvernul ungar a calificat legea educației drept o „lovitură de cuțit în spate” și a cerut o reacție din partea organizațiilor internaționale, considerând că inovațiile sunt contrare valorilor europene.

Opinia Comisiei de la Veneția a fost, de asemenea, în mare parte negativă.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments